กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้: https://buuir.buu.ac.th/xmlui/handle/1234567890/2435
ระเบียนเมทาดาทาแบบเต็ม
ฟิลด์ DC ค่าภาษา
dc.contributor.authorJarunan Pratoomyot
dc.contributor.authorNisa Siranonthana
dc.contributor.otherInstitute of Marine Science
dc.date.accessioned2019-03-25T09:14:52Z
dc.date.available2019-03-25T09:14:52Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://dspace.lib.buu.ac.th/xmlui/handle/1234567890/2435
dc.description.abstractThe colourful harlequin shrimp, Hymenocera picta, is a valuable marine ornamental species but low survival remains a bottleneck to successful commercial culture. Understanding the biochemical composition, notably through the determination of the fatty acid profiles in wild eggs, newly hatched and juvenile shrimp, can provide important information on the nutri-tional requirements of H. picta. Following analysis, the rank order of fatty acid composition was saturates > monoenes > polyunsaturated fatty acids (PUFAs). Within the PUFA content, n-3 highly unsaturated fatty acids (HUFA) was the major representative in all three stages; n-6 PUFA was found in lower amounts, and, arachidonic acid (20:4n-6) was not detectable. Observed increases in EPA and DHA from the eggs through to newly hatched zoea and juvenile shrimp indicate the impor-tance of n-3 HUFA for growth and survival, i.e. as components in the formation of cell membranes. These findings should be given due consideration as a first approach to understanding the fatty acid requirements of harlequin shrimp.en
dc.language.isoength_TH
dc.subjectARAth_TH
dc.subjectDHAth_TH
dc.subjectEPAth_TH
dc.subjectFatty acidth_TH
dc.subjectHarlequin shrimpth_TH
dc.subjectHymenocera pictath_TH
dc.titleChanges in the fatty acid composition of wild harlequin shrimp,Hymenocera picta Dana, 1852 from eggs, newly hatched zoea and juvenile stages: an insight into the fatty acid requirements for aquacultureen
dc.typeบทความวารสารth_TH
dc.issue1
dc.volume36
dc.year2014
dc.journalSongklanakarin Journal of Science and Technology
dc.page45-49.
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล:บทความวิชาการ (Journal Articles)

แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม ขนาดรูปแบบ 
387378.pdf264.58 kBAdobe PDFดู/เปิด


รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น