DSpace Repository

การพัฒนาศักยภาพพืชสมุนไพรไทยเพื่อยกระดับผลิตภัณฑ์อาหารทะเลแห้งสู่มาตรฐานสากล

Show simple item record

dc.contributor.author สุบัณฑิต นิ่มรัตน์
dc.contributor.author อรสา สุริยาพันธ์
dc.contributor.author วีรพงศ์ วุฒิพันธุ์ชัย
dc.contributor.other มหาวิทยาลัยบูรพา. คณะวิทยาศาสตร์
dc.date.accessioned 2019-03-25T09:01:16Z
dc.date.available 2019-03-25T09:01:16Z
dc.date.issued 2546
dc.identifier.uri http://dspace.lib.buu.ac.th/xmlui/handle/1234567890/1096
dc.description.abstract การศึกษาครั้งนี้ศึกษาประสิทธิภาพของสารสกัดจากสมุนไพรจำนวน 5 ชนิด 3 ความเข้มข้น ได้แก่ 5, 20 และ 8 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตรต่อการยับยั้งเจริญของจุลินทรีย์ในอาหารทะเลแห้ง จากการศึกษาในครั้งนี้พบว่า อาหารทะเลแห้งมีการเจริญของแบคทีเรียกลุ่มทนเกลือ อยู่ในช่วง4.20+-1.98*103 ถึง 1.97+-1.09*105 , 1.00+-0.00*102 ถึง 5.48+-2.58*103 และ4.03+-1.80*103 ถึง 1.90+-0.06*105 CFU/g ตามลำดับ แต่ไม่พบแบคทีเรียกลุ่ม โคลิฟอร์มและ E.coli แบคทีเรียกลุ่มเอนเทอโรแบคทีเรียซีอี S.aureus และแบคทีเรียกลุ่ม Salmonella spp. จากการศึกษาถึงผลของสารสกัดจากสมุนไพรทั้ง 5 ชนิด ต่อการเจริญของจุลินทรีย์ที่ปนเปื้อนในอาหารทะเลแห้ง พบว่าสารสกัด E ความเข้มข้น 20 และ 80มิลลิกรัมต่อมิลลิเมตร มีประสิทธิภาพดีที่สุดในการยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียกลุ่มเทอโรโทรปและแบคทีเรียกลุ่มทนเกลือในอาหารทะเลแห้ง ซึ่งมีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) เมื่อเปรียบเทียบกับสารสกัดสมุนไพรอีก 4 ชนิดและชุดควบคุม นอกจากนี้พบว่าสารสกัด D ความเข้มข้น 20 และ 80 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร และสารสกัด B ความเข้มข้น 80 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร มีประสิทธิภาพในการยับยั้งการเจริญของรา และยีสต์ได้ จากผลการทดลองสรุปได้ว่า สารสกัด B, D และ E มีประสิทธิภาพในการยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียกลุ่มเฮทเทอโรโทรปทั้งหมด แบคทีเรียกลุ่มทนเกลือ และราและยีสต์ในอาหารทะเลแห้ง ดังนั้นจึงควรมีการนำไปใช้ในอาหารทะเลแห้งอย่างเป็นรูปธรรมเพื่อควบคุมการปนเปื้อนของจุลินทรีย์และลดการใช้สารกันเสียสังเคราะห์ In this study , the efficiency of 5 types of herb extract with3 concentration (5, 20 and 80 mg/ml) against microorganisms in dried seafood was investigated. Results demonstrated that total heterotrophic bacteria , yeast and mold, salt tolerant bacteria, yeast and mold, salt tolerant bacteria in tested samples ranged from 4.20+-1.98*103 to 1.97+-1.09*105 , 1.00+-0.00*102 to 5.48+-2.58*103 and 4.03+- 1.80*103 to 1.90+-0.06*105 CFU/g, respectively . however , coliform bacteria , E.coli, S.aureus, Enterobacteriaceae and salmonella spp. Were not found in all samples. For the effect of five herb extract on microorganisms number in dried seafood, extract E with 20 and 80 mg/ml represented the highest efficacy for the growth inhibition of heterotrophic bacteria and salt tolerant bacteria with significant difference (p<0.05), compared to the other herb extract and the control. Additionally, numbers of yeast and mold were significantly (p<0.05) reduced by addition of extract D at 20 and 80 mg/ml and extract B at 80 mg/ml. Results suggested that extract B , D and E should be further applied in dried seafood product for controlling the spoilage microorganism and reducing the use of synthetic preservative. th_TH
dc.language.iso th th_TH
dc.publisher คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยบูรพา th_TH
dc.subject Dried seafood th_TH
dc.subject Thai medicinal plants th_TH
dc.subject จุลินทรีย์ th_TH
dc.subject พืชสมุนไพรไทย th_TH
dc.subject สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช th_TH
dc.subject อาหารทะเลแห้ง th_TH
dc.title การพัฒนาศักยภาพพืชสมุนไพรไทยเพื่อยกระดับผลิตภัณฑ์อาหารทะเลแห้งสู่มาตรฐานสากล th_TH
dc.title.alternative Development of Thai medicinal plants for improvement of dried seafood products into international standard th_TH
dc.type Research th_TH
dc.year 2546
dc.description.abstractalternative In this study , the efficiency of 5 types of herb extract with3 concentration (5, 20 and 80 mg/ml) against microorganisms in dried seafood was investigated. Results demonstrated that total heterotrophic bacteria , yeast and mold, salt tolerant bacteria, yeast and mold, salt tolerant bacteria in tested samples ranged from 4.20+-1.98*103 to 1.97+-1.09*105 , 1.00+-0.00*102 to 5.48+-2.58*103 and 4.03+- 1.80*103 to 1.90+-0.06*105 CFU/g, respectively . however , coliform bacteria , E.coli, S.aureus, Enterobacteriaceae and salmonella spp. Were not found in all samples. For the effect of five herb extract on microorganisms number in dried seafood, extract E with 20 and 80 mg/ml represented the highest efficacy for the growth inhibition of heterotrophic bacteria and salt tolerant bacteria with significant difference (p<0.05), compared to the other herb extract and the control. Additionally, numbers of yeast and mold were significantly (p<0.05) reduced by addition of extract D at 20 and 80 mg/ml and extract B at 80 mg/ml. Results suggested that extract B , D and E should be further applied in dried seafood product for controlling the spoilage microorganism and reducing the use of synthetic preservative. en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account